Slovníček pojmů

Spousta lidí se ptá na některé pojmy, které běžmě používáme ve videích. Buď jsou to pojmy, které jsou bežně zaběhlé mezi hráči, ale pro nové hráče nemusí mít žádný význam, nebo se jedná o ukradené pojmy od anglických komentátorů. Každopádně nás to vedlo k vytvoření tohoto základního slovníčku, do komentářů vesele pište další pojmy, které nevíte co znamenají! Hurá na to:

1-9

1-1-1: Build Terranů, který obsahuje každou z jejich výroben, tedy 1x Barracks, 1x Factory a 1xStarport.

4-Gate: Build Protossů, který využívá rychlý útok pomocí čtyř Waprgatů.


A

All-in: Útok vším. Nejčasteji celá armáda ï s těžaři jdou na protivníka. Jeden útok, který ho má zničit.

APM: Action per minute – počet akcí (kliknutí, zmáčknutí klávesy) za minutu.


B

Baneling Bust: Zergský build, který využívá prolomení wallu Terrana či Protosse pomocí Banelingů a následný útok speedlingů do otevřeného prostoru.

Bio: Build Terrana, který sestává pouze z jednotek vyrobitelných v Barracks (tedy Marine, Marrauder, popřípadě Reaper a Ghost). Bio tedy určuje, že se jedná jen o bilogické jednotky. (Somozřejmě, že když se videích budeme odkazovat, že ten který hráč jede „Bio“, může mít i pár Hellionů nebo nějakých jiných jednotek, hlavní složku jeho armády však bude tvořit pěchota.)

Build: Označuje technologii/jednotky, které v dané hře hráč využívá. Fast Banshee build je tedy postup, ve kterém hráč bude chtít založit svou hru na rychlém útoku Banshee.

Build order: Přesný popis několika prvních kroků ve hře. Kdy, co(případně kde) postavit. Většinou se odkazuje na Supply (populační limit). Tedy například 9-Pylon, 12-Gateway bude říkat, že při devíti Probech postavíme první Pylon a při dvanácti pak první Gateway.


C


D

Drop: Vysazení svých jednotek do nepřátelské základny (prostoru) například s využitím Medevaců, Warp Prisem nebo Overlordů.


E

Epické: Pokud je něco epické, je to prostě perfektní, skvělé, neotřelé, originální, famózní, fantastické, über. Použití: „Tohle byl epicky epický drop! A ještě epičtější mikro!“ ( 😉 )


F


G


H

Harass: Obtěžování protivníka útoky malých jednotek (dropů) na jeho těžaře, klíčové budovy a podobně.


Ch

Cheese: Je taktika, která slouží k super rychlému tlaku na soupeře, nemusí se jednat o all-in útok. Většinou je tak ale komcipován, jedná se tedy například o dvě proxi Gatewaye v nepřátelské základně, Cannon-rush, 6-pool a podobné buildy, které mají za účel buď protihráče velmi rychle zničit (s minimální možností návratu do hry, pokud bude váš „cheese“ odražen) nebo způsobit dostatečné škody na to, aby hráč získal ekonomickou výhodu.

Chargelot: Zealot s upgradem Charge.


I


J


K


L

Lings: Kratší označení pro Zerlingy.


M

Macro: Schopnost vyrábět, budovat, upgradovat, expandovat a utrácet suroviny.

Micro: Schopnost přesně a korektně ovládat své jendotky, využívat jejich schopností a okolního prostředí.

MMM: Terranský build. Tři M v tomto případě označují jednotky Marine, Marauder a Medevac.


N


O

Opening: Otevření hry, tedy jaký build hráč zvolil (nebo spíš, jaké otevření – tedy jestli 10 Gateway nebo 12 Gateway a podobně).


P

Proxi: Z anglického „proximity“ = těsná blízkost, sousedství. Označuje především budovy, postavené za účelem vytvoření jednotek co nejblíže základny protivníka/linie za účelem zkrácení času cesty.

Push: Dobře načasovaný útok na soupeře (v okamžiku vyzkoumání upgradu) nebo útok podmíňěný nějakou skutečností (například při odraženém harassu).


Q


R

Rax: Zkrácený název pro Barracks.

Rush: Co nejrychlejší útok na protivníka s několika prvními jednotkami.


S

Saturace: Saturate – nasycení. Jedná se o zaplnění expanze (nebo hlavní základny) těžiči. Základna je plně saturována, pokud na každý minerál je asi 2,5 až 3 těžiče a 3 na každý z plynů.

Snipe: (1) Zaměření se svými jednotkami na jendu konkrétní a většinou zásadní jednotku nepřátelské armády (Infestor, Ghost, High Templar, Thor, Colossus, …) (2) Speciální schopnost Ghostů.

Speedlings: Zerlingové s upgradem Metabolic boost (zvětší rychlost) – speed+lings.

Storm: Speciální schopnost High Templarů – PSI Storm.

Supply: Populační limit. Maximálně 200, zvyšejete stavbou Pylonů (Nexusů), Supply depotů (Command Center) a Overlordů (Hatchery).


T


U


V


W

Wall: Zablokování příchodu do své báze pomocí budov (nejčastěji u rampy do své základny).


X


Y


Z

~ od lapenguin on 01/09/2010.

Napsat komentář